Ένταση στις σχέσεις Ισπανίας-Μαρόκου – Αιτία η αθρόα είσοδος χιλιάδων μεταναστών στην ευρωπαϊκή χώρα

Ένταση στις σχέσεις Ισπανίας-Μαρόκου – Αιτία η αθρόα είσοδος χιλιάδων μεταναστών στην ευρωπαϊκή χώρα

Εξέφρασε δυσαρέσκεια η Μαδρίτης στην πρέσβη της αφρικανικής χώρας, η οποία την ανακάλεσε πίσω στη Ραμπάτ

Μεγάλη ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις Ισπανίας και Μαρόκου, εξαιτίας χιλιάδων μεταναστών που έχουν περάσει από την αφρικανική χώρα στην ευρωπαϊκή.

Μάλιστα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σήμερα στην Μαροκινή πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα.

«Κάλεσα την Μαροκινή πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει διάλογο για ζητήματα μετανάστευσης μέσα στις επόμενες ημέρες, σημειώνει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανακάλεσε πίσω την πρέσβυρα το Μαρόκο

Το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», έναν ισπανικό θύλακα στις ακτές του Μαρόκου, γνωστοποίησε το Ραμπάτ.

«Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κάλεσε την Μαροκινή πρέσβη διατυπώνοντας την απόρριψη και την αποδοκιμασία της Μαδρίτης για τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.