Χάνει τη μάχη με τον καρκίνο ο δήμαρχος του Σάο Πάουλο

Χάνει τη μάχη με τον καρκίνο ο δήμαρχος του Σάο Πάουλο

Θρήνος στη Βραζιλία

Ο δήμαρχος της πόλης Σάο Πάουλο, ο Μπρούνου Κόβας, βρίσκεται σε «μη αντιστρέψιμη» κλινική κατάσταση, μετά την επιδείνωση και τη μετάσταση του καρκίνου στο γαστρεντερικό του σύστημα από τον οποίο έπασχε από το 2019, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Hospital Sírio-Libanês της βραζιλιάνικης οικονομικής πρωτεύουσας.

«Ο δήμαρχος Μπρούνου Κόβας συνεχίζει να νοσηλεύεται», του χορηγούνται «αναλγητικά και αναισθητικά», ωστόσο η «κλινική εικόνα του» πλέον «θεωρείται μη αντιστρέψιμη από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών», ανέφερε ενημερωτικό δελτίο του νοσοκομείου.

Ο κ. Κόβας, 41 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο τη 2η Μαΐου, μετά τον εντοπισμό στομαχικής αιμορραγίας στη διάρκεια των απαραίτητων εξετάσεων στις οποίες υποβαλλόταν προκειμένου να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αντιμέτωπος με την επιδείνωση της κατάστασής του, ο δήμαρχος, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSDB, κεντροδεξιά) πήρε άδεια 30 ημερών για να «αφοσιωθεί πλήρως» στη θεραπεία του. «Το σώμα μου απαιτεί να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη θεραπεία, που εισέρχεται σε πιο σκληρή φάση», εξήγησε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο καρκίνος στο γαστρεντερικό σύστημα, που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, στο συκώτι και στα οστά, διαγνώστηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2019. Ο κ. Κόβας, που σπούδασε νομικά, χαίρει ευρείας εκτίμησης· προσπαθεί πάντα να δίνει εικόνα μετριοπαθούς διαχειριστή, που απέχει πολύ από τη μεγάλη πόλωση στη βραζιλιάνικη πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Παρά την ασθένειά του, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου της πολυπληθέστερης μητρόπολης της Βραζιλίας (12,3 εκατ. κάτοικοι) και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Στο Σαν Πάουλου καταμετρώνται σχεδόν 29.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο Μπρούνου Κόβας προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό τον Αύγουστο του 2020. Αφού ξεπέρασε την COVID-19, επανεξελέγη τον Νοέμβριο στον δεύτερο γύρο με σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του υποψηφίου της αριστεράς Γκιλέρμε Μπούλους.