Φόρος τιμής από τους Ρώσους στα θύματα σε σχολείο του Καζάν

Φόρος τιμής από τους Ρώσους στα θύματα σε σχολείο του Καζάν

Επτά μαθητές και δύο δάσκαλοι έχασαν χθες τη ζωή τους

Λουλούδια και παιχνίδια άφηναν σήμερα στο σχολείο Ν175 της πόλης Καζάν κάτοικοι της, αποτίοντας κατ’ αυτόν τρόπο φόρο τιμής, στους επτά μαθητές και τους δύο δασκάλους που έχασαν χθες τη ζωή τους, όταν ο 19χρονος φοιτητής Ιλνάζ Γκαλιαβίγεφ άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Ρωσία, στην πόλη του Καζάν, που βρίσκεται 725 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και ήταν η χειρότερη που έχει πραγματοποιηθεί σε σχολείο, από το 2018, όταν ένας φοιτητής κολεγίου σκότωσε στην προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία 20 άτομα.

«Ήρθα εδώ εξαιτίας αυτής της καταστροφής …Είναι αδύνατον να μείνεις αδιάφορος» δήλωσε μια γυναίκα, που συστήθηκε ως Αλμπίνα, αφότου επισκέφθηκε το σχολείο για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης.

Ο επικεφαλής των μουσουλμάνων κατοίκων του Ταταρστάν που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων του, με κύρια πόλη το Κάζαν, χαρακτήρισε το περιστατικό ως εθνική τραγωδία, ενώ το Κρεμλίνο ζήτησε να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Η Ρωσία έχει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στην κατοχή πυροβόλων όπλων, αλλά ορισμένες κατηγορίες όπλων διατίθενται στην αγορά για κυνήγι, αυτοάμυνα ή αθλητισμό, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν όσοι και πληρούν τις προϋποθέσεις και περάσουν από τέστ.

Περίπου 100 άτομα, μερικά από τα οποία φορώντας μάσκες προστασίας κατά του κορονοϊού, παρέστησαν στην παραδοσιακή μουσουλμανική κηδεία της δασκάλας αγγλικών του σχολείου Ελβίρα Ιγκνάτιεβα , που ήταν μεταξύ των θυμάτων.

«Η ιδία προστάτευσε τα παιδιά της … Τα προστάτευε και δεν έφυγε" δήλωσε ο Ταλγκάτ Γκουμέροφ, κάτοικος του Καζάν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, είκοσι τρία άτομα νοσηλεύονταν μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά που φέρουν τραύματα πυροβόλου όπλου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση πέντε παιδιών κρίνεται σοβαρή και ενός παιδιού κρίσιμη.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ερευνά μεγάλα εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά του 19χρονου υπόπτου Ιλνάζ Γκαλιαβίγεφ, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την προφυλάκιση του.