Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο και η περιουσία των 130 δισ. δολαρίων

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το «χρυσό» διαζύγιο και η περιουσία των 130 δισ. δολαρίων

Οι «ανεπανόρθωτες ρωγμές» και το μέλλον στο Ίδρυμα Γκέιτς

Την απόφασή τους να καταθέσουν αίτηση για διαζύγιο μετά από 27 χρόνια γάμου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του, Μελίντα.

«Μετά από πολλή σκέψη και αφού δουλέψαμε πολύ για τη σχέση μας, πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας», ανέφεραν οι δύο τους σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Μπιλ Γκέιτς στο Twitter.

Ο 65χρονος Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, και η σύζυγός του, η 56χρονη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, γνωρίστηκαν σε εταιρικό δείπνο στη Νέα Υόρκη, όταν εκείνη έγινε μέλος του τεχνολογικού κολοσσού ως product manager. Έβγαιναν για χρόνια, πριν παντρευτούν τον Ιανουάριο του 1994 στη Χαβάη.

«Δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να εξελιχθούμε ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας. Ζητάμε χώρο και να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μας καθώς αρχίζουμε να πορευόμαστε σε αυτήν τη νέα ζωή», ανέφεραν στη δήλωσή τους.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς το πώς θα χωρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς είναι από κοινού πρόεδροι και διαχειριστές του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Bill και Melinda Gates Foundation, ενός από τα πιο ισχυρά φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του το 2000. Το ίδρυμα διαθέτει σήμερα πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με μια φορολογική δήλωση που επικαλέστηκε το CNBC. Από το 1994 έως το 2018, το ζευγάρι δώρισε πάνω από 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα, όπως γράφει το Reuters.

Οι Γκέιτς, που έχουν τρία παιδιά, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται για το ίδρυμά τους», που καταπολεμά τη φτώχεια και τις ασθένειες.

Οι «ανεπανόρθωτες ρωγμές» και το μέλλον στο Ίδρυμα Γκέιτς

Η 56χρονη Μελίντα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου λέγοντας ότι ο γάμος τους έχει υποστεί «ανεπανόρθωτες ρωγμές» και αποκάλυψε ότι δεν είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο όταν παντρεύτηκαν το 1994.

«Τα τελευταία 27 χρόνια, μεγαλώσαμε τρία απίστευτα παιδιά και χτίσαμε ένα ίδρυμα που δρα σε όλον τον κόσμο και βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την πίστη σε αυτή την αποστολή και να εργαζόμαστε μαζί για το ίδρυμα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Σε δική του ανακοίνωση, το Ίδρυμα Γκέιτς ανέφερε πως οι Μπιλ και Μελίντα θα παραμείνουν συμπρόεδροι του ιδρύματος. «Θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να διαμορφώσουν και να εγκρίνουν τις χρηματοδοτικές στρατηγικές μας, να τοποθετούνται για θέματα που αφορούν το ίδρυμα και να χαράζουν τη συνολική κατεύθυνσή του», σημειώνεται.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του ζευγαριού να χωρίσει μετά από 27χρονια κοινής πορείας και σημαντικού φιλανθρωπικού έργου παραμένει μυστήριο.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 130,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Το Ίδρυμα Γκέιτς έκλεισε το 2019 με 43,3 δισ. δολάρια.

Το ζευγάρι έχει επίσης στην ιδιοκτησία του μία έπαυλη αξίας 130,8 εκατ. δολαρίων στη λίμνη Ουάσινγκτον, ενώ διατηρεί ακίνητα σε συνολικά πέντε πολιτείες.

Η περιουσία τους περιλαμβάνει ακόμα ένα ιδιωτικό τζετ, μια εντυπωσιακή συλλογή τέχνης και έναν «στόλο» από πολυτελή αυτοκίνητα.

Επίσης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 242.000 στρέμματα σε 18 διαφορετικές πολιτείες.

Η νομοθεσία στην Ουάσιγκτον ορίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν εντός γάμου ανήκουν από κοινού στο ζευγάρι και μοιράζονται ισομερώς σε περίπτωση διαζυγίου.

Οι σύζυγοι μπορούν επίσης να συμφωνήσουν ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ξεχωριστή ιδιοκτησία, που σημαίνει ότι ανήκουν σε έναν από τους δύο.