Κορονοϊός: Τρόμος στο Νεπάλ από την έξαρση της πανδημίας

Κορονοϊός: Τρόμος στο Νεπάλ από την έξαρση της πανδημίας

Την Δευτέρα το μικρό κρατίδιο ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων

Το Νεπάλ χρειάζεται επειγόντως τουλάχιστον 1,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στους πολίτες του, καθώς η χώρα των Ιμαλαΐων καταγράφει αύξηση-ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

"Τα άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν δεν λάβουν τη δεύτερη δόση τους εντός του προβλεπόμενου χρόνου", δήλωσε στο Reuters ο Samir Adhikari, ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ.Σ. Σάρμα Όλι προέτρεψε ξένους δωρητές, να προμηθεύσουν εμβόλια και φάρμακα, για να αποτρέψουν την κατάρρευση των ήδη τραγικών υποδομών υγείας της μικρής χώρας.

Το Νεπάλ που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα με το εμβόλιο AstraZeneca που προμηθεύεται από την Ινδία και το Sinopharm της Κίνας. Ωστόσο, οι αρχές του κρατιδίου αναγκάστηκαν να αναστείλουν το πρόγραμμα εμβολιασμού τον περασμένο μήνα, αφού η χώρα απέτυχε να εξασφαλίσει νέες παραλαβές εμβολίων από την Ινδία και την Κίνα.

"Θα ήθελα να ζητήσω από τους γείτονές μας, φιλικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, να μας βοηθήσουν με εμβόλια και φάρμακα, για να υποστηρίξουμε τις συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας", δήλωσε ο Όλι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Όλι είπε, ότι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες, για να εξασφαλίσουν επειγόντως εμβόλια.

Ο Όλι, ο οποίος έχει επικριθεί για το ότι έκανε λίγα για να περιορίσει την πανδημία, είπε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι "παγκόσμια αγαθά" και ότι ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση. Τη Δευτέρα τα κρούσματα κορονοϊού στο Νεπάλ αυξήθηκαν κατά 7.388 και οι θάνατοι κατά 37, η μεγαλύτερη αύξηση σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Νεπάλ κατέγραψε συνολικά 343.418 κρούσματα και 3.362 θανάτους.