Κορονοϊός: Η AstraZeneca καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων και στην Αργεντινή

Κορονοϊός: Η AstraZeneca καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων και στην Αργεντινή

Η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα εξηγήσεις στην κυβέρνηση

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που το λένε AstraZeneca», δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, ο Φελίπε Σόλα, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας για τον νέο κορονοϊό την ημέρα που η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες.

Η φαρμακευτική έχει δεσμευθεί να παραδώσει κάπου 150 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στη Λατινική Αμερική, μέσω της συνεργασίας που έκλεισε με το αργεντίνικο εργαστήριο mAbxience, που ανέλαβε να παράγει τη δραστική του ουσία, και το μεξικανικό εργαστήριο Liomont, που ανέλαβε να το συσκευάζει.

Από την ποσότητα αυτή, 75 εκατ. δόσεις προορίζονται για το Μεξικό, άλλες 22,4 εκατ. για την Αργεντινή και οι υπόλοιπες για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Σύμφωνα με τον κ. Σόλα, η αργεντίνικη εταιρεία έχει ήδη στείλει στο Μεξικό «πάνω από 30 εκατομμύρια (δόσεις) της δραστικής ουσίας» καθώς «η Liomont έχει προβλήματα με τον εφοδιασμό» στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, «η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να βγαίνουν από τη χώρα εμβόλια ή άλλες προμήθειες, κάτι που προφανώς περιορίζει την παραγωγή» της μεξικανικής φαρμακευτικής.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής τόνισε ακόμα πως «εκτός από την έλλειψη εμβολίων, υπάρχει επίσης έλλειμμα ενημέρωσης: η AstraZeneca δεν έχει εξηγήσει» τις καθυστερήσεις. «Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε μια καθυστέρηση του σχεδίου μας να αρχίσουμε αποστολές (δόσεων) νωρίτερα για τη Λατινική Αμερική, παρά την ακατάπαυστη δουλειά για να επιταχύνουμε τον εφοδιασμό», ανέφερε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική την Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι, με αντιπρόσωπο της AstraZeneca στην Αργεντινή.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να παραδώσει τις 150 εκατ. δόσεις ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιθυμεί διακαώς να επεκτείνει και να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης, καθώς χθες ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψε αριθμός ασθενών με την COVID-19 άνευ προηγουμένου (561), ενώ το σύστημα υγείας της χώρας είναι πλέον στα όρια του κορεσμού.

Ως χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 6,89 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων οι 922.488 έχουν λάβει και τη δεύτερη. Η χώρα των 45 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο 63.508 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.954.943 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Παρακαλούμε περιμένετε ...