Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση μετά από 9-12 μήνες για προστασία 100%

«Στο μέλλον μπορεί να χρειάζεται μόνο ένας εμβολιασμός», ανέφερε ο επικεφαλής της BioNTech

Ο επικεφαλής της BioNTech, Ογούρ Σαχίν, τόνισε πως το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να προσφέρει προστασία στο 100% αν γίνει 3η δόση 9 με 12 μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα ο Σαχίν αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης.

Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά.

Με την τρίτη δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100% για τον κορονοϊό, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη 

Παράλληλα ο Ογούρ Σαχίν είναι πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη ή του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο.

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.