Ερντογάν μαινόμενος κατά Μπάιντεν και της ίδιας της Ιστορίας

Ερντογάν μαινόμενος κατά Μπάιντεν και της ίδιας της Ιστορίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι συμμορίες Αρμενίων έσφαζαν Τούρκους το 1915

Επίθεση σε βάρος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και της ίδιας της Ιστορίας διαστρεβλώνοντας την με βολικό για την Τουρκία τρόπο, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» που θα έχει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της γενοκτονίας των Αρμενίων, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «αβάσιμη». «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις», αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο, είπε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποιώντας για τον «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της κίνησης του Τζο Μπάιντεν στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινκγτον.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει άμεσα πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα». Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει, ότι όχι μόνο δεν υπήρξε γενοκτονία, αλλά ότι αρμενικές συμμορίες, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 150.000 με 300.000 άτομα διέπραξαν σφαγές σε τουρκικά εδάφη. Επιπλέον είπε ότι σε συνεργασία με ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά της Τουρκίας και οι αρχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλαβαν μέτρα προφύλαξης.

Εντούτοις, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως αναμένει «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις των δύο χωρών και να συζητήσει όλες τις συμφωνίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.