Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για το χάπι της Pfizer – Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για το χάπι της Pfizer – Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο

«Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα, δεν θα χρειάζονται lockdown»

Τον χρονικό ορίζοντα μέχρι τον οποίο θα είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα η Daily Mail.

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το βρετανικό μέσα, το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19 μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2021 αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο είναι αποτελεσματικές.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν φάρμακα για τον κορονοϊό, παρά μόνο εμβόλια. Αν  ανακαλυφθεί ένα τέτοιο φάρμακο, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος των lockdown για πάντα, σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται το δημοσίευμα.

Η Pfizer, η εταιρεία που δημιούργησε ένα από τα εμβόλια, κάνει ήδη δοκιμές του πειραματικού χαπιού σε ανθρώπους. Το αντιικό φάρμακο PF-07321332 μπορεί να χορηγείται για να αποτραπεί η σοβαρή νόσηση σε ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και σε ορισμένους ανθρώπους δεν μπορούν να χορηγηθούν. Έτσι, τα χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης σε ανθρώπους για τους οποίους τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά ή να αποτελέσουν ένα δεύτερο όπλο στην περίπτωση εμφάνισης μιας ανθεκτικής μετάλλαξης.

Περίπου 60 άνθρωποι εμπλέκονται αυτήν τη στιγμή στη κλινική δοκιμή φάσης Ι του PF-07321332 της Pfizer, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου. Στη συνέχεια, αν το χάπι αποδειχθεί ασφαλές, μεγαλύτερες δοκιμές με περισσότερους ανθρώπους θα διεξαχθούν για να αποδειχθεί ότι σίγουρα μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό.

«Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά αν τα ανιικά φάρμακα λειτουργούν… Ο υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργούν και δεν θα χρειάζονται lockdown», τόνισε ο καθηγητής Κέβιν Μπλιθ, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που ηγείται της δοκιμής του αντιικού φαρμάκου favipiravir, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί αφότου κάποιος κολλήσει κορονοϊό.

Όπως σημειώνει η Telegraph, η Pfizer χρειάστηκε λιγότερο από έναν χρόνο για να ετοιμάσει το εμβόλιό της και το PF-07321332 μπορεί να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021.