Η αναφορά Μπάιντεν σε Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul

Η αναφορά Μπάιντεν σε Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul

Ιστορικά σωστή αλλά με ιδιαίτερο νόημα η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ

Δύσκολη η χθεσινή ημέρα για την Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται πως υπήρχε και κάτι ακόμα που «τσίγκλησε» τους γείτονες.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος γίνεται αναφορά, στην παράθεση των ιστορικών γεγονότων, σε Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης «στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης». Σε αυτό το απόσπασμα αναφέρεται η «Constantinople» και όχι η «Istanbul».

Η ιστορική αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε κάτι που να μπορεί να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας δεδομένου πως στην εποχή που αναφέρεται η ανακοίνωση η Πόλη ονομαζόταν ακόμα Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923. Μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930.

Η αναφορά αυτή του Μπάιντεν, ωστόσο, «τσίγκλησε» τους Τούρκους σε μια ημέρα που ούτως ή άλλως δεν ήταν καλή για την Άγκυρα.

3
σχόλια
 1. avatar 66Lucifer6

  ISTANBUL INE GNOSTI SE OLON TON PLANITI.
  CONSTANTINOPOLE ITAN TO ITALIKO TIS ONOMA PROS TIMI TOU PROTOU ROMEOU HRISTIANOU AUTOKRATORA ,CONSTANTINE.OTAN I ISTANBUL ITAN PROTEUOUSA TIS EASTERN ROMAN EMPIRE.

 2. avatar Nikos Georgaras.

  Και φυσικά "Istanbul" είναι η Τουρκοποιημένη φράση "εις την Πόλη" όπως αναφερόταν τότε "εις(προς)την Πόλη(Κωνσταντινουπολη).

 3. avatar Nikos Georgaras.

  Και φυσικά "Instabul" είναι η Τουρκοποιημένη φράση "εις την Πόλη" όπως αναφερόταν τότε η κατεύθυνση ή άλλος υπαινιγμός "εις(προς)την Πόλη (Κωνσταντινόπολη)".

Παρακαλούμε περιμένετε ...