Έντονη φημολογία για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν

Έντονη φημολογία για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες περί επικείμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας (θα είναι η πρώτη) μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και της ανακοίνωσης για αποπομπή της Άγκυρας από τα πρόγραμμα για τα F-35.

Οι φήμες αυτές θέλουν τις δύο πλευρές να κάνουν προσπάθειες από τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να επιτύχουν μια τηλεφωνική επαφή μεταξύ των δυο προέδρων. Υπήρξαν, μάλιστα, πληροφορίες, ότι τελικά αυτό επιτεύχθηκε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της Άγκυρας. Εάν τελικά γίνει η επικοινωνία θα έχει ενδιαφέρον τι θα συζητήσουν, ενώ υπάρχει μια πληροφορία ότι η Άγκυρα θα πει στον αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, διότι αυτό θα ανατρέψει όλες τι ισορροπίες στον Καύκασο και θα καταστρέψει ουσιαστικά τη διαδικασία ειρήνευσης.

Σήμερα στην Τουρκία είναι εθνική αργία λόγω της επετείου της πρώτης λειτουργίας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.