Κορονοϊός: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στηρίζει οικονομικά την εκστρατεία κατά της εμβολιαστικής ανισότητας

Κορονοϊός: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στηρίζει οικονομικά την εκστρατεία κατά της εμβολιαστικής ανισότητας

Θα καταβάλει 100.000 ευρώ στο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το ίδρυμα της Γκρέτας Τούνμπεργκ θα καταβάλει 100.000 ευρώ στο σύστημα Covax, στο πλαίσιο της μάχης κατά της «τραγωδίας που συνιστά η εμβολιαστική ανισότητα» μπροστά στην πανδημία, όπως καταγγέλλει η Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό, το οποίο θα διατεθεί στο ίδρυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα προορίζεται για «την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας προς την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τους ανθρώπους υψηλότερου κινδύνου», ανακοίνωσε σήμερα σε ένα δελτίο τύπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της τραγωδίας που συνιστά η εμβολιαστική ανισότητα», επισημαίνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η οποία θα συμμετάσχει σε μια συνέντευξη τύπου, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Διαθέτουμε τα μέσα για να διορθώσουμε την τεράστια ανισότητα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, στη μάχη κατά της Covid-19. Όπως ακριβώς με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να βοηθήσουμε πρώτα απ’ όλα τους πιο ευάλωτους», τονίζει η Τούνμπεργκ.

Η ίδια δηλώνει πεπεισμένη πως το σύστημα Covax, το οποίο αναμένεται να εγγυηθεί μια ισότιμη διανομή κυρίως σε 92 φτωχές χώρες, είναι η σωστή απάντηση.

Προς το παρόν, το σύστημα δυσκολεύεται να αυξήσει ρυθμούς, κυρίως, διότι η Ινδία μπλόκαρε τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca, που έχει παρασκευαστεί στο έδαφός της, αλλά επίσης επειδή οι πλούσιες χώρες προτίμησαν να προμηθευτούν εμβόλια απευθείας παρά να στηριχτούν στο Covax.

«Ενθαρρύνω τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γκρέτας και να κάνει ό,τι μπορεί, για τη στήριξη του Covax, προκειμένου να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους έναντι αυτής της πανδημίας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Τέντρος.