Κορονοϊός: Η Ισπανία συνεχίζει εμβολιασμούς με το AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

Κορονοϊός: Η Ισπανία συνεχίζει εμβολιασμούς με το AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

Είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το Sputnik εφόσον εγκριθεί

Η Ισπανία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους άνω των 60 ετών βασιζόμενη στη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σήμερα από το Ντακάρ της Σενεγάλης ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

Θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, εφόσον αυτό εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

«Θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 60», δήλωσε ο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του προέδρου της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Παρά τις σπάνιες εμφανίσεις θρόμβων αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) «είπε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το AstraZeneca, λένε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Σε σχέση με τα άτομα που έκαναν την πρώτη δόση, πρέπει να δούμε και να ακούσουμε τι (θα πει) η επιτροπή εμβολιασμών και η επιτροπή Υγείας», πρόσθεσε. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν σήμερα πως στους Γάλλους κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca θα προταθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε τους επιστήμονες, να ακούμε τους ειδικούς και η απόφασή μας θα ληφθεί σε σχέση με τι λένε οι ειδικοί», τόνισε.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το Sputnik V, ο Σάντσεθ ανέφερε πως «καμία χώρα δεν αντιτίθεται στο εμβόλιο Sputnik, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι τα εμβόλια που παρέχουμε στους πολίτες μας στην Ευρώπη πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

«Εάν το Sputnik εγκριθεί από τον ΕΜΑ, ασφαλώς θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε αυτό το εμβόλιο στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων (…), όμως πρέπει το εμβόλιο να εγκριθεί, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», τόνισε.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...