Κορονοϊός: Η Κομισιόν προτίθεται να παραγγείλει έως 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Κορονοϊός: Η Κομισιόν προτίθεται να παραγγείλει έως 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Παρουσίασε στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα σχέδια της για συμφωνίες προαγοράς σύμφωνα με την Welt

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την προμήθεια έως 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα στα κράτη-μέλη τα σχέδιά της για αντίστοιχες συμφωνίες προαγοράς με μεγάλους παρασκευαστές εμβολίων, αναφέρει η «Welt» στο φύλλο του Σαββάτου, επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής. Τα σχέδια, τα οποία παρουσίασε η Σάντρα Γκαλίνα, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη, είναι ήδη πολύ λεπτομερή. Σύμφωνα με αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο για την παράδοση περίπου 900 εκατ. δόσεων εμβολίων δεύτερης γενιάς. Θέλει επίσης να εξασφαλίσει 900 επιπλέον εκατ. δόσεις. Οι νέες συμφωνίες-πλαίσιο προορίζονται να καλύψουν τις δόσεις εμβολιασμού που απαιτούνται για επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν ήδη το τρέχον έτος και θα ακολουθήσουν άλλες το 2022 και το 2023. Οι παραγγελίες προορίζονται επίσης να καλύψουν δόσεις εμβολιασμού για παιδιά και εφήβους που δεν περιλαμβάνονται ακόμη στα σχέδια εμβολιασμών και αφορούν 70 έως 80 εκατομμύρια παιδιά και νέους στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να γίνουν οι σχετικές επαφές με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ήδη τις επόμενες ημέρες.

Οι αντίστοιχες προπαραγγελίες θα πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή κατά την οποία θα είναι διαθέσιμες οι προσφορές των εταιρειών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για τα σχέδια πρόσκλησης υποβολής προσφορών που παρουσιάστηκαν σήμερα με την λεγόμενη «διαδικασία διαπραγμάτευσης», κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη προσφορές εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των επιστημόνων.

Με αυτήν την πρόβλεψη, ο κύκλος των πιθανών προμηθευτών είναι πολύ περιορισμένος: Επί του παρόντος υπάρχουν τρία εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία: της Biontech / Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη, ενώ της Curevac βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης. Περαιτέρω κριτήρια για τις νέες συμβάσεις περιορίζουν έτι περαιτέρω τον αριθμό των παρασκευαστών οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη. Πρέπει να προτιμώνται κατά το δυνατόν παρασκευάστριες εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη και οι οποίες έχουν όσο το δυνατόν πιο στενές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού στην Ευρώπη. Θα πρέπει εκτός τούτων να μπορούν να παραδίδουν τα εμβόλια γρήγορα.

Προς το παρόν μόνο η Biontech / Pfizer και η Moderna πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Η Biontech / Pfizer παρασκευάζει τα εμβόλια στο Βέλγιο και τη Γερμανία, η Moderna στην Ισπανία και την Ελβετία. Το εμβόλιο της CureVac παράγεται επίσης στην Ευρώπη, αλλά το συγκεκριμένο σκεύασμα αναμένεται να εγκριθεί στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Η εφημερίδα παραπέμποντας σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφει ότι η Biontech / Pfizer βρίσκεται επί του παρόντος σε πλεονεκτική θέση για τις παραγγελίες βάσει αυτών των κριτηρίων.