Κορονοϊός: Για ποια χώρα της Ευρώπης αποτελεί πια παρελθόν η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Για ποια χώρα της Ευρώπης αποτελεί πια παρελθόν η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ώρα που ο πλανήτης συνεχίζει να δίνει μάχη κόντρα στον κορονοϊό με «όπλο» τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, μια χώρα της Ευρώπης έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα, καταργώντας το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο λόγος για το Γιβραλτάρ, το οποίο γυρνά σελίδα με προσεκτικά βήματα, αίροντας τα δύο παραπάνω μέτρα και επιτρέποντας σε μπαρ και εστιατόρια να είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Η υπουργός Υγείας, Σαμάνθα Σακραμέντο, εκτιμά ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να επανέλθει σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, κυρίως χάρη στη γρήγορη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών.

Σχεδόν όλοι οι 34.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πια να προσέχουν. Τα μέτρα χαλάρωσης επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ σε καταστήματα και κλειστούς χώρους συνιστάται ακόμη η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του. Και στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του, μόνο 6,5 τ.χλμ. Επίσης, δεν υπήρξε συμφόρηση στην παράδοση των εμβολίων, τα οποία έφτασαν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καθυστέρηση. Πάντως και το Γιβραλτάρ πέρασε δύσκολα την περίοδο της πανδημίας, με 94 θανάτους -μέχρι στιγμής- από τον κορoνοϊό, αριθμός μεγάλος συγκριτικά με τον μικρό αριθμό κατοίκων.