Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την πανδημία μετά τη λειτουργία του Πάσχα

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την πανδημία μετά τη λειτουργία του Πάσχα

«Ο Χριστός που αναστήθηκε σημαίνει ελπίδα για όσους υποφέρουν, ακόμη, λόγω της πανδημίας»

Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την καθιερωμένη ευλογία του Urbi et Οrbi (προς την πόλη και την Οικουμένη) αμέσως μετά τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών στο Βατικανό, θέλησε να αναφερθεί και πάλι στη δοκιμασία της πανδημίας του νέου κορονοϊού και στα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

«Ο Χριστός που αναστήθηκε σημαίνει ελπίδα για όσους υποφέρουν, ακόμη, λόγω της πανδημίας, για τους αρρώστους και για όσους έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Ο Κύριος ας τους προσφέρει παρηγοριά και ας στηρίξει το έργο γιατρών και νοσοκόμων», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Σε ό,τι αφορά, δε, το δικαίωμα πρόσβασης στα εμβόλια, πρόσθεσε:

«Όλοι, και ιδίως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και δικαιούνται να λάβουν τις αναγκαίες θεραπείες. Κάτι που γίνεται ακόμη σαφέστερο την περίοδο αυτή, κατά την οποία καλούμαστε όλοι να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Μια περίοδο στην οποία τα εμβόλια αποτελούν ένα απαραίτητο μέσο στον αγώνα αυτό. Στο πνεύμα ενός "διεθνισμού των εμβολίων" καλό είναι, κατά συνέπεια, όλη η διεθνή κοινότητα να καταβάλει κοινή προσπάθεια ώστε να ξεπερασθούν οι καθυστερήσεις στην παράδοση των σκευασμάτων αυτών και να γίνουν κτήμα όλων, με ιδιαίτερη αναφορά στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες».

Τέλος, σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν τόσοι πολίτες, εξαιτίας των δυσκολιών που έφερε ο κορονοϊός, ο ποντίφικας δήλωσε:

«Η Ανάσταση του Εσταυρωμένου αποτελεί παρηγοριά για όσους έχασαν τη δουλειά τους, περνούν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και δεν διαθέτουν την αναγκαία κοινωνική προστασία. Ο Κύριος ας εμπνεύσει την δράση των ιθυνόντων, ώστε να προσφερθούν σε όλους-κυρίως στις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη- οι βοήθειες για μια κατάλληλη διαβίωση. Η πανδημία αύξησε δραματικά, δυστυχώς, τον αριθμό των φτωχών και την απελπισία χιλιάδων ανθρώπων. "Οι φτωχοί κάθε λογής πρέπει να ξαναρχίσουν να ελπίζουν", όπως είχε πει ο άγιος Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, στο ταξίδι του στην Αϊτή».