Διπλωματικές επαφές στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Διπλωματικές επαφές στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Εκεί θα είναι Γαλλία, ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ιράν για έμμεσες συνομιλίες

Αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις, αν και δεν θα διεξαγάγουν απευθείας συνομιλίες, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Αν και χωρίς συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, τις οποίες έχει αποκλείσει η Τεχεράνη, η παρουσία τόσο του Ιράν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να επανέλθουν τα δύο μέρη στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία.

Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντόνισε τη συμφωνία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους περιορισμούς της συμφωνίας. Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

«Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Δυτικός διπλωμάτης είπε πως θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση 'διαμεσολαβητικής διπλωματίας' (shuttle diplomacy).

Οι συνομιλίες θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτοί οι κατάλογοι «θα μπορούσαν να ενωθούν σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, το προσεγγίζουμε αυτό με έναν παράλληλο τρόπο. Νομίζω πράγματι ότι μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από δύο μήνες», είπε ο αξιωματούχος μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία --τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015-- ώστε να δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Σκοπός: να οριστικοποιηθούν γρήγορα μέτρα άρσης και πυρηνικά μέτρα για μια χορογραφημένη αφαίρεση όλων των κυρώσεων την οποία θα ακολουθήσει η παύση επανορθωτικών μέτρων από το Ιράν», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter. "Καμία συνάντηση Ιράν-ΗΠΑ. Είναι αχρείαστη», είπε.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα βρίσκονται στη Βιέννη, αλλά επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν άμεσες ή έμμεσες συναντήσεις ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Αν δεν φθάσουμε εκεί μέσα σε δύο μήνες θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θα είναι οπωσδήποτε κακά νέα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα -- μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως είναι καλό που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.

«Μια συμφωνία που θα τηρείται και πάλι από όλους θα είναι ένα 'συν' για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και η καλύτερη βάση για συνομιλίες σε άλλα σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.