Βέλγιο: Διαταγή από το Πρωτοδικείο Βρυξελλών να επανεξεταστεί το lockdown

Βέλγιο: Διαταγή από το Πρωτοδικείο Βρυξελλών να επανεξεταστεί το lockdown

Δίνει προθεσμία 30 ημερών στην κυβέρνηση

Το πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε σήμερα το βελγικό κράτος να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά της Covid-19 εντός 30 ημερών, έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) είχε καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων. Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να «θέσει τέρμα στην κατάσταση προφανούς παρανομίας που απορρέει από τα περιοριστικά των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέτρα». Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφασή του, υπό την απειλή χρηματικών προστίμων 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, με το οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε πως η απόφαση της δικαιοσύνης εξετάζεται.

Η δικαστική απόφαση αφορά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο (χρήση μάσκας, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών, κοινωνική απόσταση...) αλλά όχι τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος της LDH, Όντρεϊ Λάκνερ.

Όπως είπε, οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν από το βελγικό κράτος «παραμένουν σε ισχύ (...) αλλά εξυπακούεται ότι οι άνθρωποι που διώκονται επειδή παραβίασαν τα μέτρα κατά της Covid δεν θα παραλείψουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση για να αμφισβητήσουν" ενώπιον της δικαιοσύνης ενδεχόμενα πρόστιμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...