Εισαγγελέας στη δίκη για τον Τζορτζ Φλόιντ: Ο Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του

Εισαγγελέας στη δίκη για τον Τζορτζ Φλόιντ: Ο Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του

Το βίντεο αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο και προβλήθηκε στο ξεκίνημα της διαδικασίας

Η κατηγορούσα αρχή έδειξε σήμερα στους ενόρκους της δίκης του λευκού αστυνομικού, που κατηγορείται ότι σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, το βίντεο των μαρτυρικών στιγμών που έζησε ο 40χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος παρέμεινε για σχεδόν 9 λεπτά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει λόγω της πίεσης που του ασκούσε με το γόνατό του ο κατηγορούμενος.

Στο βίντεο αυτό, το οποίο τραβήχτηκε και μεταδόθηκε απευθείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας τον γύρο του κόσμου, ακούγονται οι φωνές των περαστικών στον Ντέρεκ Σόβιν να χαλαρώσει την πίεση στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος φώναζε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει προτού χάσει τις αισθήσεις του.

Ο Ντέρεκ Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας» σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ, είπε νωρίτερα ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, ανοίγοντας την ιστορική αυτή δίκη.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέραν από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος», ανέφερε προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας πως ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στο οποίο φορούσε χειροπέδες, για σχεδόν 9 λεπτά, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι εικόνες του «μαρτυρίου» του Αφροαμερικανού πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, όπως επίσης στην Ασία, την Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Παρά τις κινητοποιήσεις αυτές, αυτή η δίκη δεν είναι «η δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων», επισήμανε ο εισαγγελέας.

Για εκείνον, οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Όμως, συνέχισε: «αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκησε «479 δευτερόλεπτα όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Παρακαλούμε περιμένετε ...