Ιταλία: Στο στόχαστρο ο Ντράγκι για την καθυστέρηση με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Ιταλία: Στο στόχαστρο ο Ντράγκι για την καθυστέρηση με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η καθυστέρηση έχει απογοητεύσει τους πολίτες της χώρας

Η Ιταλία συνεχίζει να ελπίζει, αλλά τα νούμερα δεν βοηθούν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει εμβολιαστεί (και με τις δυο δόσεις) μόνον το 23% των πολιτών άνω το 80 ετών. Σε οκτώ περιφέρειες (σε σύνολο είκοσι) το ποσοστό αυτό κατεβαίνει κάτω από το 20%. Όλα αυτά παρά την κινητοποίηση του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Κατά συνέπεια είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 80% των ηλικιωμένων μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ιταλία ειδικότερα η ίδια η κυβέρνηση αμφισβητεί μέρος των μέχρι τώρα ενεργειών.Ο Ντράγκι είπε ξεκάθαρα ότι όλες οι προσπάθειες έπρεπε να επικεντρωθούν στους ηλικιωμένους και όχι σε άλλες κατηγορίες πολιτών. Η αναφορά του βέβαια δεν είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά σε δασκάλους και καθηγητές σχολείων και πανεπιστημίων, που έχουν βρεθεί σε σειρά προτεραιότητας, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Ντράγκι εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

Αυτό που πολλοί φοβούνται είναι ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν τελικά δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση τους το είχε υποσχεθεί αλλά αν δεν σημειωθεί θεαματική αύξηση στο ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας, η δέσμευση θα μείνει στα χαρτιά.Οι Ιταλοί δηλαδή άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι και ο Ντράγκι, παρά την μεγάλη εμπειρία του βρίσκει μπροστά του αρκετά εμπόδια. Και κάποιοι απογοητεύονται.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως δεν χρησιμοποιεί διπλωματικές περιστροφές. «Έχουμε την εντύπωση ότι κάποιες εταιρίες πούλησαν τα ίδια εμβόλια σε τρεις διαφορετικούς πελάτες», δήλωσε ο «Σούπερ Μάριο».

Τα περιοριστικά μέτρα, τέλος, πρόκειται να παραταθούν: πριν από το Μάιο τα εστιατόρια, τα καφέ και τα γυμναστήρια δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Και ούτε φυσικά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι. Από την Λέγκα ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνει ότι είναι ασύλληπτο να μην «ξανανοίξει» η χώρα μέσα στον Απρίλιο. Αλλά ο Ντράγκι του απαντά με απλό όσο και αποστομωτικό τρόπο: «Το πότε ξανανοίξει θα μας το πούνε τα επιδημιολογικά στοιχεία».