Το μεγάλο λάθος που κάνουμε στη σχέση μας και καταλήγουμε μόνοι

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε στη σχέση μας και καταλήγουμε μόνοι

Τι λέει η επιστήμη για όσα παραλείπουμε και μας φτάνουν στον χωρισμό

Γιατί οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων φθίνουν με τον χρόνο και καταλήγουν στον χωρισμό;

Αυτό είναι ένα θέμα που μελετά η ψυχολογία εδώ και δεκαετίες, πώς παίρνουμε δηλαδή περίπλοκες αποφάσεις που αφορούν την προσωπική μας ζωή.

Οι λόγοι για τον θάνατο μιας σχέσης εμφανίζονται μάλιστα σταθεροί και συνεπείς στον χρόνο. Και ο Νο 1 λόγος παραμένει, κατά τους ερευνητές, ότι δεν δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή, σεβασμό και εκτίμηση στο άλλο μας μισό.

Εκεί δηλαδή που κάθε σχέση ξεκινά σαν παρατεταμένος μήνας του μέλιτος, με τον χρόνο οι εκδηλώσεις στοργής και τα λόγια εκτίμησης υποχωρούν. Αρχίζουμε να θεωρούμε τον άλλο δεδομένο και ξεχνάμε κάπου στην πορεία έννοιες όπως ο θαυμασμός και η εκτίμηση.

Μελέτη του 2017 βρήκε πως ένας από τους βασικούς λόγους που χωρίζουν ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση είναι αυτός ακριβώς, πως ένας από τους δύο σταμάτησε να δείχνει στοργή και προσοχή.

Άλλη μελέτη του 2019 έδειξε πως γυναίκες που δήλωσαν ικανοποιημένες από τη σχέση τους ήταν αυτές που έβλεπαν τους συντρόφους τους να εκτιμούν το σώμα τους.

Με όποιον τρόπο κι αν δείχνει κάποιος τη στοργή και την προσοχή του στον άλλο, είναι απαραίτητο να συνεχίζει να το κάνει. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η σχέση ποιοτική και ζωντανή τελικά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...