Κορονοϊός: Μείωση της διασποράς και του ρυθμού μετάδοσης στη Βρετανία

Κορονοϊός: Μείωση της διασποράς και του ρυθμού μετάδοσης στη Βρετανία

Η επιστημονική επιτροπή SAGE ανακοίνωσε τα ευχάριστα αποτελέσματα

Ευχάριστα είναι τα μαντάτα που έρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα αφορούν τη διασπορά του κορονοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), ενώ οριακή πτώση υπολογίζεται και ως προς την τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του ιού.

Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου υπολογίζεται ότι ενεργοί φορείς ήταν 200.600 άνθρωποι, δηλαδή ένας στους 270 κατοίκους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ενεργοί φορείς ήταν 248.100 ή ένας στους 220.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η τιμή R έχει πέσει στο 0,6-0,8 από 0,6-0,9 την περασμένη εβδομάδα.

Οι νεότερες εκτιμήσεις ως προς τη διασπορά του κορονοϊού, που βασίζονται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους, είναι οι πιο ενθαρρυντικές από το ONS από την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου. Τότε οι ενεργοί φορείς στην Αγγλία ήταν 116.600, δηλαδή ένας στους 470, τονίστηκε στο skai.gr

Το ONS σημειώνει παρόλα αυτά ότι καταγράφονται κάποιες πρώτες ενδείξεις «πιθανής αύξησης» του ποσοστού του πληθυσμού που διαγιγνώσκεται θετικό στον κορονοϊό στη νοτιοδυτική και στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Μειωμένη καταγράφεται η διασπορά του ιού και στην Ουαλία με έναν κάτοικο στους 365 να είναι φορέας την εβδομάδα έως τις 6 Μαρτίου.

Στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Σκωτία, αντιθέτως, υπήρξε ελαφριά αύξηση στο ποσοστό των ενεργών φορέων για το ίδιο διάστημα.