Ο «πόλεμος» των εμβολίων: «Πράσινο φως» στην Johnson & Johnson – Νέοι Φόβοι για το σκεύασμα της AstraZeneca

Ο «πόλεμος» των εμβολίων: «Πράσινο φως» στην Johnson & Johnson – Νέοι Φόβοι για το σκεύασμα της AstraZeneca

Pfizer BioNTech υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο τους μπορεί να προλαμβάνει την ασυμπτωματική μετάδοση

Από την μία ανακούφιση για την αύξηση των εμβολίων που μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού και από την άλλη ανησυχία για τις ενδεχόμενες παρενέργειές τους προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις, με την έγκριση αφενός του σκευάσματος της Johnson & Johnson από την Κομισιόν και την αναστολή αφετέρου των εμβολιασμών σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς είναι το μόνο για το οποίο απαιτείται μόνο μία δόση, πήρε σήμερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και εν συνεχεία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «με τον αριθμό των δόσεων που παραγγείλαμε, θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε έως και 200 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ανησυχία προκαλεί για άλλη μία φορά το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αφού ξεπέρασε τον σκόπελο της χρήσης του σε άτομα άνω των 65 ετών, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με φόβους ότι μπορεί να προκαλεί θρομβοεμβολικά επεισόδια. Σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν, ενώ παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.

Η Αυστρία διέκοψε την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής. Τέσσερις ακόμη χώρες - η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία - έχουν διακόψει την χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από την συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα, ότι τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Ισραήλ υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο των δύο εταιρειών κατά της Covid-19 έχει 94% αποτελεσματικότητα για την πρόληψη ασυμπτωματικών μολύνσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού σε μεγάλο βαθμό. Οι εταιρείες γνωστοποιούν επίσης, ότι οι τελευταίες αναλύσεις των ισραηλινών δεδομένων δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 97% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής προσβολής, σοβαρής νόσησης και θανάτου.