Γερμανία: Παραιτήσεις βουλευτών μετά την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα με μάσκες

Γερμανία: Παραιτήσεις βουλευτών μετά την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα με μάσκες

Δύο βουλευτές των CDU και CSU διαμεσολάβησαν με το αζημίωτο για αγορά από συγκεκριμένες εταιρίες

Σε σοβαρή κρίση για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στη Γερμανία εξελίσσεται η υπόθεση της διαμεσολάβησης δύο βουλευτών της προκειμένου να αγοραστούν από συγκεκριμένες εταιρίες προστατευτικές μάσκες για την ομοσπονδιακή και για κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Ο Νίκολας Λέμπελ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) παραδέχθηκε ότι η εταιρία του έλαβε 250.000 ευρώ από εταιρίες στην Βάδη - Βυρτεμβέργη, στο Μανχάιμ και στην Χαϊδελβέργη προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα τους. Πριν από λίγο, υπό το βάρος έντονης κριτικής, ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Χθες, Κυριακή, το βράδυ είχε δηλώσει ότι σκόπευε να παραμείνει στην Μπούντεσταγκ έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να μην θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

Σε δεύτερη ανάλογη περίπτωση, ο βουλευτής του αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέοργκ Νουσλάιν ελέγχεται για δωροδοκία και δωροληψία, καθώς η εταιρία του εισέπραξε περίπου 650.000 ευρώ προκειμένου η ομοσπονδιακή και η βαυαρική κυβέρνηση να παραγγείλουν μάσκες από συγκεκριμένο κατασκευαστή. Ο κ. Νουσλάιν αρνείται τις κατηγορίες και υπέβαλε την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του CSU, ωστόσο ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την βουλευτική έδρα του.

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ZDF, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU Μάρκους Ζέντερ ζήτησε από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν άμεσα την εντολή τους και να δωρίσουν τα χρήματα που κέρδισαν. Την παραίτησή τους έχει ζητήσει και ο αρχηγός του CDU 'Αρμιν Λάσετ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.