Ο Άντονι Φάουτσι για τα εμβόλια, τις παρενέργειες και την Ελλάδα

Ο Άντονι Φάουτσι για τα εμβόλια, τις παρενέργειες και την Ελλάδα

Ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιλόγος για τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Για την ασφάλεια των εμβολίων και τις πιθανές παρενέργειες, αλλά και για τη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας, μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα εμβόλια και κατά πόσο ανησυχεί σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, ο κ. Φάουτσι είπε ότι «η ανησυχία μου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη. Μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες».

Όσον αφορά στα εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ότι «τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik, είναι αρκετά καλά. Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση, όσον αφορά το κινέζικο, γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε, δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρώσικου μοιάζουν αρκετά καλά».

Τέλος, ερωτηθείς τι θα έλεγε αν ένας εμβολιασμένος Αμερικανός τον ρωτήσει, αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ο αμερικανός επιδημιολόγος είπε ότι «θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω, αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».

Παρακαλούμε περιμένετε ...