Διευθυντής FBI: Εγχώρια τρομοκρατία από τους οπαδούς του Τραμπ

Διευθυντής FBI: Εγχώρια τρομοκρατία από τους οπαδούς του Τραμπ

Για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι κατηγόρησε σήμερα τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εξαπέλυσαν την θανατηφόρα εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου για εγχώρια τρομοκρατία και δεσμεύτηκε να τους καταστήσει υπόλογους.

«Συγκλονίστηκα ότι εσείς, οι εκλεγμένοι ηγέτες της χώρας μας, γίνατε στόχος επίθεσης εδώ ακριβώς, σε αυτές τις αίθουσες συνεδριάσεων», είπε ο Ρέι ενώπιων των μελών της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Εκείνη η πολιορκία ήταν μια εγκληματική συμπεριφορά, χωρίς περιστροφές. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που εμείς, το FBI, θεωρούμε εγχώρια τρομοκρατία».

Ήταν η πρώτη κατάθεση του Ρέι στο Κογκρέσο μετά την εισβολή υποστηρικτών του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια αποτυχημένη απόπειρα να εμποδιστεί το Κογκρέσο να κυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη, της 6ης Ιανουαρίου, σε ομιλία του κοντά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκδώσει κατηγορητήριο εις βάρος περισσοτέρων από 300 ατόμων με ποινικές κατηγορίες, από συνωμοσία έως επίθεση κατά της αστυνομίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Οι ταραχές οδήγησαν σε πέντε θανάτους.

Τουλάχιστον 18 άτομα που συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys κατηγορούνται και εννέα άτομα που συνδέονται με την αντικυβερνητική, παραστρατιωτική οργάνωση Oath Keepers αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι συνωμοτούσαν ήδη από τον Νοέμβριο για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν τον Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του τέως προέδρου Τραμπ επανειλημμένα διατυπώνουν ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ότι οι ταραχοποιοί ήταν στην πραγματικότητα ψευδο-υποστηρικτές του Τραμπ που ανήκουν στο αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα antifa.

Ωστόσο, ο Ρέι δήλωσε σήμερα στους βουλευτές ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, σημειώνοντας: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο οποιασδήποτε εξτρεμιστικής βίας αναρχικών ή ανθρώπων μέλη των antifa που να σχετίζονται με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το FBI δεν έχει ακόμη συλλάβει ύποπτους για το θάνατο του αστυνομικού του Καπιτώλιου Μπράιαν Σίκνικ ή για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβών που εντοπίστηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία των εθνικών επιτροπών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει στη διάθεσή του ένα βίντεο που εμφανίζει έναν ύποπτο να ρίχνει σπρέι πιπεριού σε αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου του Σίκνικ, σύμφωνα με μια πηγή δυνάμεων επιβολής του νόμου, που είναι εξοικειωμένη με την έρευνα.

Ο ύποπτος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σπρέι συνέβαλε στο θάνατο του αστυνομικού.

Σε ένα ένταλμα σύλληψης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ταραχοποιοί έφεραν όπλα κατά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο, όπως σιδηρολοστούς, βαριοπούλες, τέιζερ, σπρέι πιπεριού και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, περίστροφο με εξωτερικό γεμιστήρα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου μας», δήλωσε το ανώτερο μέλος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, Τσαρλς Γκράσλεϊ. «Τώρα, μετά τις 6 Ιανουαρίου, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις απειλές του εγχώριου εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ντικ Ντάρμπιν τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία από απειλές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και υπέρμαχους της λευκής κυριαρχίας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για υποβάθμιση αυτών των απειλών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ποτέ δεν δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την καταπολέμηση των πολυάριθμων περιστατικών» από την ακροδεξιά, και αντ’ αυτού εστίασε στους ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter.