Διχάζει η παράταση της πανδημίας στη Γερμανία

Διχάζει η παράταση της πανδημίας στη Γερμανία

Αποστάσεις από τους ηγέτες των ομοσπονδιακών κρατιδίων

Διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο παράτασης των περιοριστικών μέτρων επικρατούν στη Γερμανία ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους ηγέτες κρατιδίων της Γερμανίας.

Ορισμένα κρατίδια όπως η Σαξονία-Άνχαλτ, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πιέζουν για περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Ο δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ και ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς αντιθέτως προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο εκτεταμένης χαλάρωσης. Με αυτά τα δεδομένα σημαντική θεωρείται η αυριανή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος , θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της μόλυνσης, για παράδειγμα σε επίπεδο ιδιωτικών συναντήσεων. Σε αντίθεση με το τελευταίο lockdown θα είναι δυνατές οι επισκέψεις σε συγγενείς κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών του Πάσχα. Για το σκοπό αυτό, οι περιορισμοί των επαφών θα χαλαρώσουν ξανά. Ως αιτιολογία για τη χαλάρωση αναφέρεται η συνετή συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών η οποία κατέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πώς οι οικογενειακές συναντήσεις θα μπορούσαν να οργανωθούν με ασφαλή τρόπο.

Επιπλέον, τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και οι αγορές ανθέων θα ανοίξουν ξανά σε εθνικό επίπεδο. Υποστηρικτικά στη χαλάρωση των μέτρων θα λειτουργήσει η επέκταση των διαγνωστικών τεστ.