Μιανμάρ: Καταδίκη της «χρήσης φονικής βίας» από τον Αντόνιο Γκουτέρες

Μιανμάρ: Καταδίκη της «χρήσης φονικής βίας» από τον Αντόνιο Γκουτέρες

«Ανησυχία» από τις ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τη «χρήση φονικής βίας» στη Μιανμάρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες εναντίον διαδηλωτών κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου στην πόλη Μανταλέι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους.

«Καταδικάζω τη χρήση φονικής βίας στη Μιανμάρ», τόνισε ο κ. Γκουτέρες μέσω Twitter. «Η χρήση φονικής βίας, ο εκφοβισμός και ο κατατρεγμός ειρηνικών διαδηλωτών είναι (ενέργειες) απαράδεκτες», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχία» μετά τα δημοσιεύματα περί του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» όσον αφορά την πληροφορία πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες Σάββατο εναντίον διαδηλωτών στη Μιανμάρ και για το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων και κατατρεγμού διαδηλωτών και άλλων, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», ανέφερε ο κ. Πράις, χρησιμοποιώντας την ιστορική ονομασία της σημερινής Μιανμάρ.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όταν αστυνομικοί και στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδηλωτές εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ΜΜΕ που επικαλέστηκαν εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, καθώς η καταστολή πλέον παίρνει αιματηρή τροπή.