Ρωσία προς ΕΕ: Η παραγωγή και διανομή εμβολίων να είναι πέρα από την πολιτική

Ρωσία προς ΕΕ: Η παραγωγή και διανομή εμβολίων να είναι πέρα από την πολιτική

Το εμβόλιο έχει ήδη καταχωρηθεί σε 29 χώρες

Η παραγωγή και η διανομή εμβολίων πρέπει να είναι πέρα από την πολιτική, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ απαντώντας σε σχόλιο της προέδρου της Κομισιόν για το εμβόλιο Sputnik-V κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε εχθές.

«Είναι είτε μια προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος με έναν αβάσιμο και, πράγματι, αξιοθρήνητο τρόπο, ή υποδεικνύει ανεπαρκές επίπεδο ευαισθητοποίησης», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου 'Αμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, που ασχολούνται με την προώθηση του εμβολίου στην παγκόσμια αγορά, έχουν επανειλημμένα τονίσει δημοσίως ότι ο εμβολιασμός των πολιτών της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία στον αγώνα της κατά της COVID -19. Σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπιστικού δικαίου, ο εμβολιασμός στη Ρωσία είναι εθελοντικός και μέχρι σήμερα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες λαμβάνουν το εμβόλιο χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν. Έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού και βελτιώνεται συνεχώς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σύγχρονων μέσων ψηφιοποίησης».

«Όσον αφορά τις προοπτικές παροχής του «Sputnik V» σε άλλες χώρες, η διαθεσιμότητα εμβολίων για τον ρωσικό πληθυσμό δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με αυτήν τη διαδικασία. Η αρχή της συνεργασίας για την καταπολέμηση της κοινής απειλής, την οποία η Ρωσία προσφέρει σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας χωρίς εξαίρεση, ανεξάρτητα από πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, βασίζεται στα ακόλουθα:

Η χώρα μας είναι έτοιμη να παρέχει σε κάθε κράτος πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση Ρώσων επιστημόνων, καθώς και δοκιμαστικές παρτίδες του «Sputnik V», έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι συνεργάτες να μπορούν να προβούν σε πλήρη και ανεξάρτητη ανάλυση τόσο των φαρμακολογικών χαρακτηριστικών της όσο και άλλων οικονομικών και υλικοτεχνικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα - πάνω από 90% - και μέγιστη ασφάλεια, όπως επιβεβαιώνεται από τη δημοσίευση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές εμβολίου στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "Lancet", το "Sputnik V" ξεπερνά σημαντικά τις υπάρχουσες εναλλακτικές από άποψη τιμής και υλικοτεχνικής προσβασιμότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «το εμβόλιο «Sputnik V» έχει ήδη καταχωρηθεί σε 29 χώρες και η ΕΕ θα μπορούσε να διευκολύνει την έναρξη της παραγωγής εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών αγορών, στις επιχειρήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, που θα συνέβαλαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη διμερούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη διάσωση των ζωών των πολιτών μας».

«Υποθέτουμε ότι η παραγωγή και διανομή εμβολίων πρέπει να είναι πέρα από την πολιτική, επομένως ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει το ρωσικό εμβόλιο βάσει επιστημονικών και ανθρωπιστικών, παρά πολιτικών εκτιμήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.