Διαδήλωσαν για την αδιαφορία των αρχών για τον βιασμό και στραγγαλισμό έφηβης

Διαδήλωσαν για την αδιαφορία των αρχών για τον βιασμό και στραγγαλισμό έφηβης

Εκατοντάδες κάτοικοι του Νεπάλ σχημάτισαν νεκρική πομπή καταγγέλλοντας την ατιμωρησία των δραστών

Εκατοντάδες Νεπαλέζοι έδωσαν το «παρών» σε μια διαδήλωση, σε μορφή νεκρικής πομπής, σήμερα στο Καταντούν, μετά τον βιασμό και τη δολοφονία μιας έφηβης, για να καταγγείλουν τα βίαια εγκλήματα με θύματα γυναίκες και να ζητήσουν την τιμωρία των ενόχων.

Η Μπαγκιράτι Μπάτα, ηλικίας 17 ετών, εξαφανίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου στη διαδρομή μεταξύ του σχολείου της και του σπιτιού της. Το πτώμα της βρέθηκε την επόμενη ημέρα σε ένα φαράγγι κοντά στο χωριό της, στο Μπαϊταντί, στο δυτικό Νεπάλ. Η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε ότι το κορίτσι βιάστηκε και στραγγαλίστηκε.

Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκά ρούχα, ως ένδειξη πένθους, μετέφεραν μια νεαρή γυναίκα σε ένα φορείο από μπαμπού, η οποία συμβόλιζε τα θύματα βιασμών και δολοφονιών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες κάλυψαν τα μάτια τους με μια μαύρη κορδέλα σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της «τύφλωσης» της κυβέρνησης μπροστά στον πολλαπλασιασμό των υποθέσεων βιασμού.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση (…). Ο δολοφόνος πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρίκα Τάπα. Μια άλλη διαδηλώτρια, η Ανούσκα Πάντεϊ, επισήμανε ότι καμία δικαιοσύνη δεν αποδίδεται στα θύματα. «Εάν αύριο κάτι συμβεί σε εμένα ή σε κάποια που αγαπώ, ποιος θα ευθύνεται; Ποιος θα αποδώσει δικαιοσύνη», διερωτήθηκε.

Το 2018, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους μετά τον βιασμό και τη δολοφονία ης 13χρονης Νιρμάλα Παντ. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν λαμβάνει κατάλληλα μέτρα στις υποθέσεις βιασμού. Σε ένα βίντεο διακρίνονταν αστυνομικοί να καταστρέφουν αποδείξεις.

Περίπου 2.100 υποθέσεις βιασμών καταγράφηκαν στο Νεπάλ το 2020, ήτοι ο διπλάσιος αριθμός από τις λιγότερες από 1.000 που καταγράφηκαν το 2015, σύμφωνα με την αστυνομία.