Κορονοϊός: Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ουγγαρία

Κορονοϊός: Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ουγγαρία

Τη βρετανική μετάλλαξη «βλέπει» ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Σε αυξητική πορεία είναι και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ουγγαρία, μάλλον λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

Ωστόσο ο Ορμπάν σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω μέτρων lockdown για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η προγραμματισμένη επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Αν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς και με το κινεζικό εμβόλιο, ως το Πάσχα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους (άνω των 2 εκατομμυρίων) ανθρώπους που έχουν καταχωριστεί για εμβολιασμό» δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα να το χορηγεί. Ως εκ τούτου θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα το χρησιμοποιήσει.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε εξάλλου η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορήγησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση από την ρυθμιστική της αρχή, και δεν περίμενε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να προχωρήσει στην χρήση του.

Η ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο ήδη χορηγείται στην γειτονική της Σερβία.