Κορονοϊός: Φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Κορονοϊός: Φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Εφόσον χορηγηθεί μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την ημέρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για το άσθμα, ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την ανάγκη για νοσηλεία, στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Covid-19, εφόσον χορηγηθεί μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την ημέρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Η βουδεσονίδη, που πωλείται με την ονομασία Pulmicort από την εταιρεία AstraZeneca Plc, χρησιμοποιείται επίσης στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Με βάση τη μελέτη STOIC του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η εισπνεόμενη βουδεσονίδη μείωσε επίσης τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο medRxiv αλλά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί από ομοτίμους.

Από τους 146 ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη, οι μισοί λάμβαναν 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου αυτού δύο φορές την ημέρα και οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία. Η εισπνεόμενη βουδεσοδίνη μείωσε τον κίνδυνο να χρειαστεί κανείς κατεπείγουσα βοήθεια ή νοσηλεία κατά 90%. Επίσης, όσοι το λάμβαναν είχαν λιγότερα επίμονα συμπτώματα μετά την 28η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας.

Η καθηγήτρια Μόνα Μπαφάντελ του Τμήματος Ιατρικής Νάφιλντ του Πανεπιστημίου, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να χορηγείται θεραπεία από τις πρώτες φάσεις της ασθένειας, ώστε να μην χρειάζονται νοσηλεία «τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομειακή φροντίδα».

«Τα εμβολιαστικά προγράμματα είναι πραγματικά συναρπαστικά, όμως γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσουν στους πάντες. Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι ένα σχετικά ασφαλές, ευρέως διαθέσιμο και μελετημένο φάρμακο, όπως ένα εισπνεόμενο στεροειδές, μπορεί να έχει κάποια επίδραση στις πιέσεις που υφιστάμεθα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αυτήν την έρευνα αφού διαπίστωσαν ότι, στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, που συχνά λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή φάρμακα, υποεκπροσωπούνταν μεταξύ εκείνων που εισάγονταν σε νοσοκομεία πάσχοντας από Covid-19.