Νησί του Πάσχα: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο νησί των μηδέν κρουσμάτων

Νησί του Πάσχα: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο νησί των μηδέν κρουσμάτων

Το νησί αναμένει να λάβει 16.000 δόσεις

Οι πρώτες 1.200 δόσεις εμβολίου για τον νέο κορονοϊό χορηγήθηκαν χθες Δευτέρα στο Νησί του Πάσχα, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2 έπειτα από 300 και πλέον ημέρες απόλυτου κλεισίματος του τουρισμού.

«Αρχίζουμε στοχευμένα, δηλαδή (ανοσοποιώντας) το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό και τους ανθρώπους άνω των 80 ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, ο Πέδρο Έντμουντς.

Τα εμβόλια της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac έφθασαν την Πέμπτη με την εβδομαδιαία πτήση που συνδέει το νησί με την ήπειρο, σε απόσταση 3.700 χιλιομέτρων.

Το νησί αναμένει να λάβει 16.000 δόσεις. Οι αρχές θέλουν να ανοσοποιηθούν περίπου 8.000 άνθρωποι, με άλλα λόγια να εμβολιαστεί το 80% των κατοίκων.

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με τους κατοίκους άνω των 70 ετών, κατόπιν, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τους πολίτες άνω των 65, διευκρίνισε ο Χουάν Πακόμιο, διευθυντής του νοσοκομείου της Χάνγκα Ρόα, της πρωτεύουσας του Νησιού του Πάσχα.

Ενώ η ηπειρωτική Χιλή καταγράφει πάνω από 755.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 19.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, το νησί δεν έχει επιβεβαιώσει καμία μόλυνση από τον νέο κορονοϊό αφότου έκλεισε τον τομέα του τουρισμού, πριν από τριακόσιες και πλέον ημέρες, παραλύοντας την τοπική οικονομία.

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα εδώ και 312 ημέρες χάρη στην απόφαση, που εγκρίθηκε από την κοινότητα, να κλείσουμε με το νησί», εξήγησε ο Πέδρο Έντμουντς.

Χωρίς τον τουρισμό, τον τομέα που φέρνει σχεδόν όλα τους τα έσοδα, οι κάτοικοι ζουν χάρη στον εφοδιασμό από την ηπειρωτική χώρα και την προαιώνια πολυνησιακή παράδοση που επιτάσσει την κοινοκτημοσύνη, το μοίρασμα των αγαθών σε όλους, κατά τον δήμαρχο.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης άρχισε στη Χιλή την περασμένη Τετάρτη, όπου εμβολιάστηκαν 664.702 άνθρωποι μέσα σε πέντε ημέρες, κυρίως άνθρωποι άνω των 81 ετών, μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες.