H «Ντάρσι» σαρώνει την κεντρική Ευρώπη – Δείτε εικόνες από το χιονισμένο Άμστερνταμ

H «Ντάρσι» σαρώνει την κεντρική Ευρώπη – Δείτε εικόνες από το χιονισμένο Άμστερνταμ

Η χιονοθύελλα δημιούργησε προβλήματα σε Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία

Ισχυρή χιονοθύελλα σάρωσε χθες την Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αλλά και, σε κάποιες περιοχές, να ανασταλεί η διαδικασία εξέτασης για κορονοϊό.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για την έλευση αυτής της καταιγίδας που ονομάστηκε "Darcy" από τους Ολλανδούς μετεωρολόγους και συνοδεύεται από ανέμους που κινούνται με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν έξω για να απολαύσουν το χιόνι κάνοντας έλκηθρο σε πολλές ολλανδικές και γερμανικές πόλεις και παρά το δριμύ ψύχος που έφθανε τους μείον πέντε βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας KNMI εξέδωσε χθες "κόκκινη" προειδοποίηση σε όλη τη χώρα που επλήγη από την πρώτη μεγάλα χιονοθύελλα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ, ενώ το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στα νότια της χώρας ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες του.

Όλα τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων ακυρώθηκαν στην Ολλανδία περιλαμβανομένων και των διεθνών υπηρεσιών προς την Γερμανία.

Το τραμ δεν κινήθηκε στο Άμστερνταμ, ενώ στη Χάγη ένας συρμός του εκτροχιάστηκε εξαιτίας του χιονιού, όπως είδε δημοσιογράφος του AFP.

Οι συνθήκες ήταν τόσο επικίνδυνες ώστε η ολλανδική κυβέρνηση να κλείσει όλα τα κέντρα ελέγχου για κορονοϊό επί πολλές ημέρες.

Στην Ολλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη διάρκεια της ημέρας για περίπου δέκα ημέρες.

Στη Γερμανία η χιονόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ενώ ακυρώθηκαν οι υπηρεσίες μεταξύ πόλεων, ανάμεσά τους το Αμβούργο και το Ανόβερο.

Πυκνό χιόνι έως και 30 πόντους προκάλεσε πρόβλημα στις οδικές κυκλοφορίες με εκατοντάδες ατυχήματα να σημειώνονται και με ένα τμήμα αυτοκινητοδρόμου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να κλείνει από την αστυνομία καθώς καλύφθηκε από πάγο.

Πολλά οχήματα εγκλωβίστηκαν κάτω από όγκους χιονιού και οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα απεγκλωβίσουν με φτυάρια, όπως δείχνουν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Bild.

Στο Βέλγιο, το οποίο επίσης συνορεύει με την Ολλανδία, σημειώθηκε ελαφρύτερη χιονόπτωση αλλά στη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Στη Βρετανία, οι αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί ειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού στη νοτιοανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αποκλεισμών δρόμων από το χιόνι και της αναμενόμενης διατάραξης των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών.

Τμήματα της Σκωτίας επίσης καλύφθηκαν από πυκνό χιόνι, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις.