HΠΑ: Εμβόλια κορονοϊού και στα φαρμακεία από τις 11 Φεβρουαρίου

HΠΑ: Εμβόλια κορονοϊού και στα φαρμακεία από τις 11 Φεβρουαρίου

Η διανομή των δόσεων έχει αυξηθεί κατά 22% από όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ θα μπορούν να διαθέτουν εμβόλια κατά της Covid-19 στους πολίτες από τις 11 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Έτσι θα υπάρχουν περισσότερα σημεία ώστε οι άνθρωποι να εμβολιάζονται στη γειτονιά τους. Και είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, είπε ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος η κυβέρνηση θα εφοδιάσει τα φαρμακεία με ένα εκατομμύριο δόσεις, εκτός των 10,5 εκατομμυρίων δόσεων που θα δοθούν στις Πολιτείες από αυτήν την εβδομάδα.

Η διανομή των δόσεων έχει αυξηθεί κατά 22% από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν. Μέχρι τώρα έχουν λάβει τη μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna περισσότεροι από 32,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 6 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, δηλαδή μέχρι τις 20 Απριλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα τρίτο εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί σύντομα στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Johnson & Johnson, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό, ιδίως απέναντι στις σοβαρές μορφές της Covid-19. Αν και δεν προστατεύει όσο τα δύο άλλα εμβόλια, το εμβόλιο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγείται μόνο σε μία δόση και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, δεν χρειάζεται δηλαδή βαθιά κατάψυξη.