Διεθνείς αντιδράσεις για τη φυλάκιση Ναβάλνι- Μόσχα: Μην ανακατεύεστε

Διεθνείς αντιδράσεις για τη φυλάκιση Ναβάλνι- Μόσχα: Μην ανακατεύεστε

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν και Μπορέλ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ είπε στη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο. Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων».

Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του - η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Η Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε έκρινε την καταδίκη του παράνομη και ζήτησε τερματισμό της βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία.

«Η ετυμηγορία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι απέχει πολύ από πρότυπα κανόνων δικαίου. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», ανέφερε σε ένα tweet η Μέρκελ, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπό της. «Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.