Κορονοϊός: Στα 240 δισ. δολ. το κόστος της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Στα 240 δισ. δολ. το κόστος της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης στις ΗΠΑ

Σε οκτώ μήνες έκλεισα 110.000 καταστήματα και χάθηκαν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας

Η βιομηχανία εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απώλεσε έσοδα ύψους 240 δισ. δολαρίων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Εστιατορίων, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τον κλάδο της υγείας, η εστίαση, κατέγραψε 2,5 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας στα τέλη Δεκεμβρίου από ό,τι πριν την πανδημία. Τον Απρίλιο, στην κορύφωση των απαγορευτικών μέτρων με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού, 8 εκατ. άνθρωποι που απασχολούνταν σε μπαρ και εστίαση απολύθηκαν. «Αντί να συνεχίζουν να αγωνίζονται σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, πολλοί εστιάτορες αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά», ανέφερε η Ομοσπονδία.

Τον Δεκέμβριο «110.000 εστιατόρια και μπαρ έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οριστικά». Η πλειονότητα των εστιατορίων που έκλεισαν οριστικά ήταν καλά εδραιωμένες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν για 16 χρόνια. Το 16% αυτών δραστηριοποιούνταν πάνω από 30 χρόνια. Τα εστιατόρια που έχουν επιβιώσει, είναι εκείνα που μπόρεσαν να εξορθολογίσουν τα μενού τους, να οργανώσουν υπαίθρια γεύματα, να κάνουν εκπτώσεις ή αποφάσισαν να προσφέρουν γεύματα σε πακέτο και αλκοόλ.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο κλάδος από αυτήν την κρίση. «Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των επιχειρήσεων εστιατορίων», σημειώνει η έκθεση. Ωστόσο, «αυτή η βιομηχανία, με επιχειρηματίες με ανθεκτικότητα, θα ανακάμψει», επειδή οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν σε εστιατόρια. «Τα εστιατόρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού: έξι στους δέκα ενήλικες λένε ότι τα εστιατόρια είναι μέρος του τρόπου ζωής τους», σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Ομοσπονδίας.

Προς το παρόν, τα περισσότερα από τα ανοιχτά εστιατόρια έχουν πολύ περιορισμένη χωρητικότητα στους εσωτερικούς τους χώρες, εξαιτίας των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...