Κορονοϊός: Η Merck διακόπτει τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού

Κορονοϊός: Η Merck διακόπτει τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού

Η φαρμακευτική στρέφεται στην παρασκευή δύο φαρμακευτικών σκευασμάτων

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος Merck ανακοίνωσε σήμερα, ότι διακόπτει την εργασία για δύο πιθανά εμβόλια κατά της COVID-19, μεταξύ των οποίων εκείνο το οποίο ανέπτυσσε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, εκτιμώντας πως δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικά από εκείνα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρίες.

Τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών των εν λόγω εμβολίων, του V590 και του V591, έδειξαν πως «η ανοσοαπόκριση (των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκαν) ήταν κατώτερη εκείνης που προκαλείται από μια φυσική μόλυνση και εκείνης που αναφέρθηκε για άλλα εμβόλια» κατά της COVID-19, εξηγεί η εταιρία σε μια ανακοίνωση.

Η εγκατάλειψη αυτών των δύο σχεδίων εμβολίων κατά της COVID-19 συμβαίνει την ώρα που οι εταιρίες που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ο όμιλος Merck προβλέπει, αντίθετα, ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του για δύο θεραπευτικά σκευάσματα κατά του νέου κορονοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών εκείνου με την επωνυμία MK-7110 δείχνουν μείωση άνω του 50% του κινδύνου θανάτου ή αναπνευστικής ανεπάρκειας στους ασθενείς που νοσηλεύονται με μέτρια έως έντονη μορφή COVID-19, αναφέρει η εταιρία. Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Το άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα αποκαλείται molnupiravir και αναπτύσσεται από κοινού με την αμερικανική εταιρία Ridgeback Bio. Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που διεξάγονται για την αποτελεσματικότητά του αναμένεται να γίνουν γνωστά επίσης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η Merck θα συνεχίσει, εξάλλου, να αξιολογεί τις δυνατότητες των πλατφορμών που βασίζονται στους ιούς της ιλαράς και της κυστοειδούς στοματίτιδας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ο αμερικανικός όμιλος θα εγγράψει μια οικονομική επιβάρυνση στους λογαριασμούς του του τέταρτου τριμήνου λόγω της διακοπής των ερευνών του για τα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσό.