Θαμμένη στο χιόνι η Μαδρίτη – Δείτε τις εικόνες

Θαμμένη στο χιόνι η Μαδρίτη – Δείτε τις εικόνες

Κλειστά τα σχολεία, τα δικαστήρια και τα μουσεία, ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι

Σχολεία, δικαστήρια και μουσεία είναι σήμερα κλειστά, πολύ χιόνι βρίσκεται στοιβαγμένο στα πεζοδρόμια, ενώ εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη η κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες στη Μαδρίτη, μετά την παράλυση που προκάλεσε στο κεντρικό τμήμα της Ισπανίας η σφοδρή χιονοθύελλα Φιλομένα.

Σχεδόν 36 ώρες μετά τις πρωτοφανείς εδώ και σχεδόν 50 χρόνια χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, αυτό που ανησυχεί τώρα περισσότερο τις ισπανικές αρχές είναι ο πάγος καθώς ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κύμα ψύχους πλήττει το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση στους δρόμους.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα νηπιαγωγεία έως τα πανεπιστήμια, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, Τρίτη, όπως και τα δικαστήρια, τα οποία θα είναι κλειστά έως την Τετάρτη.

Τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες δεν θα ανοίξουν επίσης για δύο ημέρες.

Ησυχία επικρατούσε σήμερα το πρωί στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου κυκλοφορούσαν πολύ λίγα οχήματα. Ολόκληρες συνοικίες εξακολουθούσαν σήμερα να μην έχουν καθαριστεί από τα χιόνια, ενώ μόνον οι μεγάλοι οδικοί άξονες είχαν ανοιχτεί και τα πεζοδρόμια παρέμεναν στην πλειονότητά τους ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν από πεζούς όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η περιοχή της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι διένειμε 277 τόνους αλατιού στις διάφορες κοινότητες της ζώνης που επλήγη από τη χιονοθύελλα και ότι αναμένει να λάβει 3.500 από μια περιοχή της ανατολικής Ισπανίας για να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα των δρόμων.

Την ώρα που συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας των δημόσιων λεωφορείων, το μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας λειτούργησε χωρίς καμία διακοπή για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος παράλληλα επανέλαβε τη λειτουργία του σε κάποιες γραμμές που είχαν διακοπεί, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Μαδρίτης Μπαράχας επαναλήφθηκε επίσης εν μέρει και κατέστη δυνατή η απογείωση μερικών πτήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, πολλές γραμμές δεν λειτουργούσαν σήμερα το πρωί ανάμεσα στη Μαδρίτη και πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Σαραγόσα ή η Σαλαμάνκα.

Η θύελλα αυτή, η οποία ονομάστηκε Φιλομένα και προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.