Το Ιράν απειλεί με απέλαση τους επιθεωρητές πυρηνικών του ΟΗΕ

Το Ιράν απειλεί με απέλαση τους επιθεωρητές πυρηνικών του ΟΗΕ

Η Τεχεράνη ζητά να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου

Το Ιράν θα απελάσει τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που έχει θέσει ως καταληκτική το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής.

Το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Νοέμβριο έναν νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που έχει τεθεί από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, εφόσον δεν αρθούν οι κυρώσεις. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τον νόμο αυτόν.

«Αν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ασφαλώς και θα απελάσουμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη χώρα και θα σταματήσουμε την εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου», είπε ο βουλευτής Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί. Ο βουλευτής αναφερόταν στα πρωτόκολλα που καθορίζουν την αποστολή και τη δραστηριότητα της ΙΑΕΑ στο Ιράν.

Την Δευτέρα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% σε μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να περιπλέξει τις προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενταχθεί και πάλι η χώρα του στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποχώρησε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τεχεράνη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαιώνει συχνά ότι μπορεί να αναστρέψει πολύ γρήγορα τις παραβιάσεις της, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ.