Φάουτσι: Μπορούμε να φθάσουμε το 1 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα

Φάουτσι: Μπορούμε να φθάσουμε το 1 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του 2020

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ ανεβάζει ρυθμούς και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την ημέρα, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι μπροστά στις επικρίσεις για την αρχική καθυστέρησή της σε μια χώρα, που μόλις έσπασε το φράγμα των 350.000 νεκρών.

«Υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες», παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο ABC ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση.

Ο αρχίατρος των ΗΠΑ Τζερόμ Άνταμς υπογράμμισε, από την πλευρά του, στο CNN ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σε ένα δύσκολο πλαίσιο: την ώρα που καταγραφόταν «έκρηξη» κρουσμάτων και εν μέσω των αδειών για το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να δοκιμαστούν οι ιατρικές ομάδες.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του 2020.

Αυτή τη στιγμή, λίγο παραπάνω από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη χώρα (Pfizer και Moderna), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

«Το καλό νέο είναι ότι βλέπουμε (τoν ρυθμό) να αυξάνεται ταχέως χάρη στους εταίρους μας στις πολιτείες», επισήμανε ο Άνταμς.

«Τις τελευταίες 72 ώρες, 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν καταγραφεί (...), γεγονός που ισοδυναμεί με 500.000 την ημέρα».

«Είναι σίγουρα περισσότεροι απ’ ότι στην αρχή», τόνισε ο Φάουτσι σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ΜΠΕ.

«Μπορούμε να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο την ημέρα», συμπλήρωσε με αυτοπεποίθηση.

«Διεξαγάγαμε μαζικά προγράμματα εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσουμε να το κάνουμε σήμερα. (...). Μπορούμε να το κάνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν μετά τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα (ηλικιωμένοι, υγειονομικοί...), ο γενικός πληθυσμός μπορεί να αρχίσει να εμβολιάζεται «στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου», με έναν ρυθμό τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ανθρώπων την ημέρα, η συλλογική ανοσία θα μπορούσε να επιτευχθεί «έως το τέλος του καλοκαιριού».

«Είναι πραγματικοί»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης σήμερα τη δουλειά που γίνεται. «Τα εμβόλια διανέμονται στις ΗΠΑ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πολύ ταχύτερα απ' όσο μπορούν να τα χορηγήσουν!», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, υποστήριξε πως οι αριθμοί των κρουσμάτων, τα οποία κατέγραψαν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ χθες, με σχεδόν 280.000 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες, αλλά και των θανάτων έχουν «παραφουσκωθεί» από τα CDC, λόγω μιας «γελοίας μεθόδου κατανομής».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τον Κινεζικό Ιό είναι πολύ πιο υπερβολικός στις ΗΠΑ, λόγω της γελοίας μεθόδου κατανομής των CDC σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι αναφορές πολλών εκ των οποίων είναι, σκόπιμα, πολύ λανθασμένες και χαμηλές», έγραψε σε ένα tweet ο Τραμπ.

«Οι νεκροί είναι πραγματικοί», απάντησε ο Άνθονι Φάουτσι, ερωτηθείς σχετικά σήμερα, προσθέτοντας πως τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί και οι υγειονομικοί που βρίσκονται στα όριά τους «δεν είναι ψέματα. Είναι πραγματικότητα».

«Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητώ αυτούς τους αριθμούς», τόνισε και ο Τζερόμ Άνταμς. «Νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν πρόκειται μονάχα για τους θανάτους. Είναι και οι νοσηλείες, η χωριτικότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος.