Έλληνας αντιπρόεδρος AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις μεταλλάξεις – Προστασία 12 μηνών

Έλληνας αντιπρόεδρος AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο στις μεταλλάξεις – Προστασία 12 μηνών

«Η προστασία στους εμβολιαζόμενους ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης»

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από τον κορονοϊό για τουλάχιστον 12 μήνες εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca, Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου από τη Βρετανία.

Ο νευροεπιστήμονας, που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Χίο, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι της τάξης του 70% και πως η προστασία στους εμβολιαζόμενους ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης.

Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει πάει στο νοσοκομείο ούτε έχει αρρωστήσει σοβαρά μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένει να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca έστειλε μήνυμα, μέσω της ΕΡΤ1, σε όλους εκείνους που διστάζουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως πρέπει να εμπιστευτούν τις ρυθμιστικές αρχές και τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πει στην οικογένειά του να κάνει όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, είτε είναι το εμβόλιο της Pfizer, είτε το εμβόλιο της Moderna ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο έχει εγκριθεί.