Κορονοϊός: Ξεκινά αύριο Πέμπτη ο εμβολιασμός στο Μεξικό

Κορονοϊός: Ξεκινά αύριο Πέμπτη ο εμβολιασμός στο Μεξικό

Η χώρα έχει καταγράψει 119.495 θανάτους εξαιτίας της COVID-19

Το Μεξικό θα αρχίσει αύριο Πέμπτη τον εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό, αφού φθάσει σήμερα η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της αμερικανογερμανικής φαρμακευτικής σύμπραξης Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) φθάνει το πρώτο φορτίο των εμβολίων της Pfizer εναντίον του SARS-CoV-2 (...). Θα φυλαχθεί ως τη χρησιμοποίησή του την Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του εμβολιασμού», ανέφερε ο υφυπουργός, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, μέσω Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα φθάσουν από το Βέλγιο 1,4 εκατ. δόσεις από τις 34,4 εκατ. τις οποίες δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν στο Μεξικό φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Μεξικό, χώρα 128 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 119.495 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.338.426 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά νεότερα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα χθες.

Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας, και τον δέκατο πέμπτο βαρύτερο αν υπολογιστεί με βάση τον δείκτη θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται στα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο εμβολιασμός να αρχίσει από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας στην πρωτεύουσα (κεντρικά) και στην πολιτεία Κοαουίλα (βόρεια), καθώς είναι ανάγκη το προϊόν της Pfizer να φυλάσσεται σε θερμοκρασία εβδομήντα βαθμών κάτω από το μηδέν για την καλή συντήρησή του.

Η χώρα έχει επίσης υπογράψει προσύμφωνα για την αγορά εμβολίων του σινοκαναδικού ομίλου CanSinoBio (35 εκατ. δόσεις) και της βρετανικής AstraZeneca (77,4 εκατ. δόσεις). Παράλληλα, έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάτι που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει ακόμη 51,6 εκατ. δόσεις άλλων εμβολίων.