Κορονοϊός: Ο κίνδυνος από τα εορταστικά τραπέζια- Τα σπίτια ως εστίες μετάδοσης

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος από τα εορταστικά τραπέζια- Τα σπίτια ως εστίες μετάδοσης

«Καμπανάκι» από αμερικανική έρευνα σε χιλιάδες νοικοκυριά- Ένας στους πέντε με ιό τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας

Καμπανάκι κινδύνου για την επικείμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έρχεται από τα συμπεράσματα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση του κορονοϊού μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.) και αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της, τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος - πολύς κόσμος - στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πώς θα γίνει φέτος το ρεβεγιόν

Το φετινό ρεβεγιόν που θα γίνει στα σπίτια μας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα είναι διαφορετικό. Στο τραπέζι θα βρίσκονται έως και εννέα άτομα που προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, καθώς οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν φόβους για νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού, καλό είναι να φροντίσουμε για τον σωστό αερισμό του χώρου, να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής ενώ στο τραπέζι δεν θα πρέπει να μοιραζόμαστε τα ίδια σκεύη.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό

Παρακαλούμε περιμένετε ...