Κορονοϊός: Η Νορβηγία παρατείνει τους περιορισμούς έως τα μέσα Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Η Νορβηγία παρατείνει τους περιορισμούς έως τα μέσα Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση παρά την επιτυχή διαχείριση φοβάται έξαρση της πανδημίας στην εορταστική περίοδο

Η Νορβηγία, όπου το ποσοστό μόλυνσης από την COVID-19 είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα την παράταση έως το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου των υγειονομικών περιορισμών που έχει επιβάλει προκειμένου να αποτρέψει μια αναζωπύρωση της επιδημίας.

«Η κατάσταση παραμένει ασταθής και μπορεί να αλλάξει γρήγορα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Νορβηγός υπουργός Υγείας Μπεντ Χόλε, αναφερόμενος κυρίως στον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων λόγω των μετακινήσεων που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που διατηρούμε τα εθνικά μέτρα έως το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα που εμφανίστηκε στο έδαφός της μετά το καλοκαίρι, η Νορβηγία συνιστά εθελοντικό περιορισμό καλώντας τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, και επιβάλλει καραντίνα δέκα ημερών σε όσους φθάνουν από το εξωτερικό.

Έχουν επιβληθεί επίσης τοπικοί περιορισμοί σε χώρους όπου η επιδημία είναι πιο μολυσματική. Στο Όσλο για παράδειγμα, οι αθλητικές αίθουσες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν κλείσει, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια.

Χθες Δευτέρα, η σκανδιναβική χώρα κατέγραφε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία και την Ιρλανδία, με 90 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων σταμάτησε ωστόσο να μειώνεται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI). «Εντέλει, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μειώσουμε την επαγρύπνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του FHI, η Λίνε Βολντ. Αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Νορβηγία συνδέεται με το ευρωπαϊκό μπλοκ για την έγκριση και διανομή μελλοντικών εμβολίων εναντίον της Covid.