Brexit: Οι 27 θα λάβουν μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις

Brexit: Οι 27 θα λάβουν μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν σήμερα την παράταση των εμπορικών συνομιλιών με το Λονδίνο και δεσμεύτηκαν να πράξουν «όλα τα απαραίτητα βήματα» ώστε να εφαρμοστεί η όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματευτές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με μια συντονισμένη απάντηση που περιγράφηκε στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χαιρετίσαμε την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές», πρόκειται να ανακοινώσουν οι 27, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

«Σε περίπτωση συμφωνίας που θα παρουσιάσει ο διαπραγματευτής, το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση και, ανάλογα με την εξέταση, θα πράξει όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Σαρλ Μισέλ χαιρετίζει την απόφαση να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας και της ΕΕ να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για την μετά-Brexit εποχή.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία».

«Καλό σημάδι» χαρακτήρισε ο ιρλανδός ΥΠΕΞ την κοινή ανακοίνωση για συνέχιση των συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι χαρακτήρισε σήμερα καλό σημάδι την κοινή ανακοίνωση της Βρετανίας και της ΕΕ για συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών τους και περιέγραψε ως σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή μια εμπορική συμφωνία για την μετά-Brexit εποχή.

"Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αφήσουμε τους διαπραγματευτές να σημειώσουν πρόοδο-ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή. Η κοινή ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit είναι ένα καλό σημάδι. Μια συμφωνία είναι σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή", έγραψε ο Κόβενι στο Twitter.