Λευκός Οίκος προς FDA: Εγκρίνετε τώρα το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech

Λευκός Οίκος προς FDA: Εγκρίνετε τώρα το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech

«Βγάλτε το καταραμένο εμβόλιο ΤΩΡΑ», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος απαίτησε σήμερα από τον επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει εντός της ημέρας το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech κατά της Covid-19, αλλιώς να παραιτηθεί, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση της FDA αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί ότι ο ομοσπονδιακός οργανισμός κινείται σαν «μεγάλη αργή χελώνα».

«Βγάλτε το καταραμένο εμβόλιο ΤΩΡΑ», έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς και άλλες χώρες έχουν χορηγήσει άδεια χρήσης του εμβολίου.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, του ζήτησε να δώσει την έγκριση για την χρήση του εμβολίου της Pfizer σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν το πράξει θα πρέπει να προετοιμάσει την παραίτησή του, ανέφερε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι New York Times τόνισαν συγκεκριμένα ότι ο Μίντοους συμβούλεψε τον Χαν να ξαναδεί το βιογραφικό του αν δεν δώσει ο FDA μέσα στην ημέρα την έγκριση.

Ο αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι ο υπαινιγμός του Μίντοους σχετικά με την παραίτησή του Χαν «δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή», αλλά ήταν περισσότερο ένα ευφυολόγημα με την πρόθεση να παροτρύνει «το FDA να δράσει γρήγορα και να κάνει τη δουλειά του και να σταματήσει τις καθυστερήσεις».

Οι πιέσεις θα οδηγήσουν τη ρυθμιστική αρχή να αποφασίσει για την χορήγηση της άδειας του εμβολίου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής αντί για το Σάββατο το πρωί (ώρες ΗΠΑ), σε μια έγκριση που θα την καταστήσει μία από τις ταχύτερες στην ιστορία του Οργανισμού για ένα εμβόλιο: έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τότε που οι παρασκευαστές υπέβαλαν αίτηση για έγκριση.

Αυτό δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα το πρόγραμμα για την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Αλεξ Άζαρ.

«Θα συνεργαστούμε με την Pfizer για τη διανομή (του εμβολίου), ώστε να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο ABC.

Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για την έγκριση: το ίδιο το FDA θεώρησε σε συνοπτική έκθεση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μια συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού που απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες το συνέστησε επίσημα χθες Πέμπτη.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό