ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τη Γερουσία

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τη Γερουσία

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις για τους S-400

Με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γερουσία των ΗΠΑ, πέρασε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Το νομοσχέδιο θα πάει στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία.

Το σχέδιο του Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act), το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) με μεγάλη πλειοψηφία (335 υπέρ, 78 κατά).

Πλέον το νομοσχέδιο θα σταλεί στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, να αναμένεται ότι θα βάλει βέτο, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

1
σχόλιο
  1. avatar Πανος

    Είμαστε μόνοι μας.η Γερμανία έχει συμφέροντα από την Τουρκία.πρεπει να αλλάξει η παθητική εξωτερική πολιτική της κυβερνησης γιατί χθες ήταν μια μεγάλη ήττα για τη χώρα μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...