Εμβόλιο Moderna: Στο 94% η αποτελεσματικότητά του – Καταθέτει αίτημα για έγκριση

Εμβόλιο Moderna: Στο 94% η αποτελεσματικότητά του – Καταθέτει αίτημα για έγκριση

Νέα θετικά μηνύματα από τη μάχη κατά της πανδημίας

Εντός της ημέρας καταθέτει τη δική της αίτηση για χορήγηση έκτακτης αδειοδότησης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠA για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η Moderna, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιό της είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό, όπως προέκυψε από την ανάλυση και του σταδίου 3 των δοκιμών.

«Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σοβαρής νόσου».

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τώρα έχουμε τα στοιχεία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο Δρ. Ταλ Ζακς της Moderna.

Αναμένει από τις Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να το εξετάσει κατά την συνεδρίαση της στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε η εταιρεία.

Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

«Περιμένουμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο απέναντι σε αυτή την πανδημία», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση της Moderna έρχεται μετά από εκείνη των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους που χρησιμοποιεί επίσης τη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) ήταν 95% αποτελεσματικό.

Η εταιρεία Pfizer έχει καταθέσει αίτηση μία εβδομάδα περίπου πριν τη Moderna.

Μόλις λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση, η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της θα μεταφερθεί σε καθορισμένα σημεία διανομής στις ΗΠΑ μέσω της Operation Warp Speed και της McKesson Corp, εταιρείας διανομής φαρμάκων που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η διανομή του εμβολίου της αναμένεται να είναι ευκολότερη από των BionTech/Pfizer, διότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να έχει έτοιμες για μεταφορά και διανομή στις ΗΠΑ 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι το τέλος του 2020, αρκετή ποσότητα για τον εμβολιασμό δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.