Στήριξη στην Τουρκία από το Κατάρ με σειρά επενδύσεων πολλών δισ. δολαρίων

Στήριξη στην Τουρκία από το Κατάρ με σειρά επενδύσεων πολλών δισ. δολαρίων

Το επενδυτικό ταμείο του Εμιράτου αγοράζει μεταξύ άλλων μερίδιο στο Χρηματιστήριο

Σειρά επενδύσεων υψηλού προφίλ στην Τουρκία, ανάμεσά τους και την αγορά μεριδίου στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κατάρ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Άγκυρας και αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα philenews.com, το κρατικό ταμείο του Κατάρ, Qatar Investment Authority, που έχει βάση την Ντόχα, υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με το αντίστοιχο τουρκικό Ταμείο, γνωστό ως TWF, για να αγοράσει μερίδιο 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου, Borsa Istanbul AS.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η συμφωνία για την αγορά μεριδίου μειοψηφίας στην εταιρεία που διοικεί το κύριο Χρηματιστήριο της Τουρκίας, για ένα άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό, αποκαλύφθηκε σε τελετή στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Την τελετή παρακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι.

Επιπλέον, το Bloomberg αναφέρει, ότι το κράτος του Κόλπου υπέγραψε επίσης μια άλλη προκαταρκτική συμφωνία για επένδυση πολλών δισ. δολαρίων σε λιμενικό έργο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ολοκλήρωσε προηγούμενη συμφωνία για την αγορά μεριδίου στο Πάρκο Istinye, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε τουρίστες από τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνει, ότι η συμφωνία για το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εάν οριστικοποιηθεί, θα μειώσει το μερίδιο του τουρκικού κρατικού ταμείου στην εταιρεία στο 80,6%. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πώληση μεριδίου πραγματοποιείται περίπου ένα χρόνο μετά την αγορά από μέρους της TWF του μεριδίου 10% που κατείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στο Χρηματιστήριο. Η απόφαση της ΕΤΑΑ να αποχωρήσει από το τουρκικό Χρηματιστήριο, λήφθηκε αφού η Τουρκία διόρισε τον Χακάν Αττίλα ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο Αττίλα εξέτισε ποινή φυλάκισης 28 μηνών στη Νέα Υόρκη, για υπόθεση που αφορά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στο Ιράν, όταν ήταν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος σε τουρκική κρατική τράπεζα.

Οι συμφωνίες και η πανηγυρική εκδήλωση που περιβάλλουν τη σύναψή τους, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Παρακαλούμε περιμένετε ...